STRATEGIE
De NASP omvat alle belangrijke elementen voor een landelijke aanpak
waarin naast handhavingsaspecten, aandacht wordt besteed aan het toezicht en het vergaren van informatie.
Over NASP
Het eerste NASP dateert van december 2021 en bevatte acties gebaseerd op het Nationale Risico Analyse (NRA) rapport welke in maart 2021 werd gepresenteerd. Het herziene NASP is in November 2022 door de ASC goedgekeurd en bevat tevens acties die voortspruiten uit de Mutual Evaluation Report (MER) van Suriname zoals uitgegeven door CFATF. Het NASP is ontwikkeld voor de periode van 2022 tot en met 2025. De vaststelling van de Nationale AML/CTF/CPF Strategie is een belangrijke stap voorwaarts voor Suriname in de strijd tegen money laundering, de financiering van terrorisme en de financiering van proliferatie alsook de bestrijding van corruptie. Deze vormen van criminaliteit creëren ernstige risico's voor de nationale en internationale economieën en geldstromen en werken ondermijnend voor de veiligheid en de nationale ontwikkeling van de samenleving en het financieel stelsel.
Het NASP omvat alle belangrijke elementen voor een landelijke aanpak van de strijd tegen ML/TF/PF/C, en besteedt aandacht aan aspecten van handhaving, vervolging, toezicht en het structureer vergaren van informatie en data over de effectiviteit van het Surinaams systeem.
In de NASP worden 12 thema’s belicht die onderverdeeld zijn in ruim 150 sub thema’s. Deze sub thema’s hechten aan op de ± 300 acties die zijn geformuleerd in de MER en op de aanbevelingen uit het NRA-rapport. Het zijn acties die in de komende 3 jaren geïmplementeerd zullen moeten worden.
KEY FEATURES
Suriname heeft zich gecommitteerd om de geformuleerde acties uit te voeren waarvan reeds een aanvang is gemaakt voor het jaar 2023.
De 12 thema’s die in de NASP worden belicht zijn:
-
Beleid, coördinatie, en coöperatie
-
Versterken internationale samenwerking
-
Implementeren van een effectief op risico gebaseerd toezicht raamwerk
-
Versterking institutioneel kader
-
Verbetering effectiviteit van ML/TF/PF onderzoeken, vervolging en asset recovery
-
Versterking juridisch kader van het AML/CFT/CPF-raamwerk
-
Implementatie Financial Inclusion beleid
-
Awareness/Bewustzijn creëren over AML/CFT/CPF bij alle stakeholders en het publiek
-
Verbeteren van het toezicht op het geld en waarden transport over de grenzen
-
Criminaliteitsbeheersing
-
Reguleren van de kansspel industrie
-
Verbeteren datacollectie en gebruik
Voor meerdere stakeholders zijn inmiddels prioriteitsgebieden vastgesteld voor een aanpak gedurende 2023 – 2024 waarvan de acties in willekeurige volgorde als volgt zijn:
Nationaal Strategisch Plan
- De autoriteiten finaliseren en implementeren het Actie Plan dat door Suriname is ontwikkeld om de risico’s zoals geïdentificeerd in de NRA te adresseren.
- Revisie van het National Strategisch Plan in relatie tot de MER.
- Prioriteren van de aanbevolen acties.
- De werkgroepen in lijn met de prioriteiten opdelen.
Wet- en Regelgeving
- Review en aanpassing van de Wet Strafbaarstelling Money Laundering in lijn met de internationale standaarden.
- Aanpassen van Wetboek van Strafrecht.
- Review en aanpassing van de strafbaarstelling van terrorisme financiering in de wet in lijn met de internationale standaarden.
- Review en aanpassing van de Wet Internationale Sancties en bijbehorende uitvoeringsbesluiten in lijn met de internationale standaarden om terrorisme financiering aan te pakken.
- Samengevoegde Wet Identificatieplicht Dienstverleners (WID) en de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT), thans WMTF, aanvullen met de relevante en evoluerende internationale standaarden.
- Uitvaardigen van uitvoeringsbesluiten n.a.v. WMTF waaronder besluit indicatoren.
Raad Internationale Sancties
- Verder operationaliseren van de RIS.
- De toezichthouders implementeren mechanismen om tijdig informatie over gerichte financiële sancties te verstrekken aan dienstverleners.
FIU
- Heroriëntatie van de inrichting van FIU-Suriname teneinde haar onafhankelijke positie te verbeteren en te consolideren.
- FIU -Suriname treedt toe tot de Egmont Group.
- Verbeteren interne capaciteiten van zowel personeel als IT-mogelijkheden van de sleutelautoriteiten.
- Waar nodig herzien van de richtlijnen en instructies van FIU in lijn met de recommandaties.
Criminaliteitsbestrijding
- Formuleren van een heldere gecoördineerde strategische focus voor alle facetten van criminaliteitsbestrijding.
- Aantrekken van gekwalificeerd personeel en deze (aanvullend) opleiden met onder meer focus op strategische analyse, het herkennen en opsporen van ML/TF/PF-cases.
- Implementeren van beleid en procedures en de nodige infrastructuur (bv-opslagruimte) inzake Suriname’s commitment om de vruchten van criminaliteit af te pakken.
- Alle competente autoriteiten in het Surinaams AML/CFT/CPF-raamwerk formaliseren samenwerkings- en informatie-uitwisselingskanalen en nemen de operationele maatregelen om een proactieve benadering van financial intelligence verzameling en onderzoek van ML, TF en PF te bevorderen en coöperatie en coördinatie te verzekeren in de ontwikkeling van on-going onderzoeken.
Toezicht
- Toezichthouders vergroten het bewustzijn door outreach naar dienstverleners over hun ML/TF/PF-risico’s en hun verplichtingen in dit kader.
- Ontwikkelen van sectorspecifieke AML/CFT/CPF-richtlijnen, zodat de preventieve maatregelen en het toezicht in lijn zijn met de vereisten van de FATF.
- Verbeteren van de op risico gebaseerde toezichtcapaciteit op financiële en niet-financiële dienstverleners van de toezichthoudende instanties.
- Toezichthouders ontwikkelen en publiceren beleid en procedures voor het opleggen van administratieve sancties en trainen het personeel in het toepassen van het sanctieregiem.
- Het toezichtorgaan voor NPO's identificeert de riskante subgroepen van NPO's en de aard van de dreigingen
- Reguleren van de (kleinschalige) goudsector met het oog op het verminderen van het AML/CFT/CPF-risico en het effectueren van een adequaat toezichtregiem
NRA/sectorale risicoanalyses
- Periodiek uitvoeren van risicoanalyses, zodat Suriname op de hoogte blijft van haar ML/TF/PF-risico’s, inclusief het identificeren en inschatten van de risico’s van nieuwe producten en nieuwe bedrijfsactiviteiten, zoals nieuwe leveringsmechanismen en het gebruik van nieuwe technologieën voor zowel nieuwe als bestaande producten; Sectorale analyses t.a.v. Non Profit Organisations ( NPO’s), Legal persons w.o. stichtingen, Gamingindustrie, financiële sector assessment.