Caribbean Financial Action Task Force (CFATF)
De CFATF is een organisatie van 24 staten uit het Caribische gebied en Midden- en Zuid-Amerika, die zijn overeengekomen om gemeenschappelijk maatregelen te nemen op basis van de 40 FATF-aanbevelingen die met name kunnen gelden voor de regionale aanpak om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme tegen te gaan.Zoals eerder vermeld is deze Task Force opgericht naar aanleiding van bijeenkomsten op Aruba in mei 1990 en op Jamaica in november 1992.
Het hoofddoel van de CFATF is te komen tot een doeltreffende uitvoering en naleving van de aanbevelingen van de FATF alsook specifieke maatregelen die voor de regio van belang worden geacht.
Organen van de CFATF
De CFATF heeft een permanent secretariaat welke geleid wordt door een executive director met ondersteuning van overige secretariaat medewerkers. Dit secretariaat is voornamelijk belast met de dagelijkse activiteiten van de organisatie en met de uitvoering van de besluiten van de plenaire vergadering alsook van het bestuur van de organisatie.
Het secretariaat van de CFATF onderneemt de volgende activiteiten :
- Een doorlopend programma van evaluatie van de lid landen.
- Coördinatie van en deelname aan programma's voor opleiding en technische bijstand.
- Halfjaarlijkse plenaire vergaderingen voor lid landen waaraan eveneens deelnemen COSUN landen en organisaties met een observer status.
- Jaarlijkse ministeriële bijeenkomsten.
Het bestuur van de CFATF wordt voorgezeten door een voorzitter (Chair) die jaarlijks op de plenaire vergadering gekozen wordt uit een representant van een der lid landen. Het voorzitterschap is gebaseerd op een roulatiesysteem. De permanente leden van de organisatie bezitten het stemrecht en zijn bevoegd om deel te nemen aan beraadslagingen van de CFATF en ter zake besluiten te nemen. De organisatie kent ook een groep van landen die mogen deelnemen aan beraadslagingen doch geen stemrecht bezitten. Deze landen worden aangeduid als de COSUN landen ( Contributing and Supporting Nations). Deze COSUN landen stellen periodiek deskundigen beschikbaar om lid landen van de organisatie met technische expertise bij te staan.
De organisatie kent ook een aantal internationale organisaties die een observers status hebben. Deze internationale organisaties kunnen ook deelnemen aan de beraadslagingen van de organisatie doch hebben geen stemrecht.
De stemgerechtigde leden van de CFATF zijn:
1. Antigua en Barbuda
2. Anguilla
3. Aruba
4. Bahama's
5. Barbados
6. Belize
7. Bermuda
8. Britse Maagdeneilanden
9. Cayman Island
10. Curaçao
11. Dominica
12. Grenada
13. Guyana
14. Haïti
15. Jamaica
16. Montserrat
17. St. Kitts en Nevis
18. St. Lucia
19. Sint Maarten
20. St. Vincent en de Grenadines
21. Suriname
22. De Turks- en Caicoseilanden
23. Trinidad en Tobago en
24. Venezuela.
Tot de COSUN-landen behoren:
1. Canada
2. Frankrijk
3. Mexico
4. Nederland
5. Spanje
6. Engeland
7. De Verenigde Staten van Amerika.
Tot de internationale organisaties met een observer status behoren onder andere:
-
CARICOM
-
De Wereld bank (WB)
-
International Monetary Fund (IMF)
-
The Financial Action Task Force ( FATF)
-
Europese Unie (EU)
-
The Commonwealth Secretariat
-
The Eastern Caribbean Central Bank (ECCB)
-
Interpol
-
The Inter-American Development Bank (IDB) and
-
United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC).
Suriname als lid land van de CFATF
Suriname trad in 1998 toe tot het forum van de CFATF. Middels het ondertekenen van een Memorandum of Understanding. Bij de toetreding heeft Suriname twee reserveringen gepleegd te weten:
-
Suriname erkent het forum van de CFATF uitsluitend voor beraadslaging en besluitvorming die geen directe doorwerking hebben op nationaal niveau.
-
Onderwerpen en besluiten besproken c.q. genomen op de fora van de CFATF kunnen slechts nationale werking hebben wanneer hiervoor de nodige wet- en regelgeving tot stand is gebracht.
Suriname wordt op het forum van de CFATF vertegenwoordigd door de Minister van Justitie & Politie. Teneinde de Minister in staat te stellen om het nationaal AML/CFT beleid uit te dragen op dit regionaal forum wordt de nodige ondersteuning verleend door de Nationale Anti Money Laundering Commissie ( NAMLAC) en de AML-PIU onder supervisie van de AML- Steering Counsel.